Toivon, että syrjäydyt

Olen syrjäyttänyt itseni ja pyrin saamaan mahdollisimman monen muunkin ihmisen syrjäytymään kanssani. Siis mitä? Tarkoitan tällä sitä, että vastustan jyrkästi niitä arvostuksia, joita suurin osa läntisestä maailmaa palvoo. Kolme kovaa koota: kulutus, kasvu ja kilpailu. Ja ovatkin tosi kovia, niin armottomia, että yhä suurempi osa ihmisistä voi pahoin. Olen sitä mieltä, että ainakin lapsilla ja nuorilla, jotka eivät olleet mukana hyväksymässä näitä arvostuksia, on oikeus voida paljon paremmin kuin heidän on mahdollista voida tänä päivänä sekä tulevaisuudessa, jos tahti sen kuin kiihtyy. Ja kaiketi on niinkin, että loppujen lopuksi pieni vähemmistö on käyttänyt valtaansa niin, että tällaisten arvostusten syntyminen on mahdollistunut. Mutta kaikki, jotka eivät ole aktiivisesti taistelleet näitä arvostuksia vastaan, on toimimattomuudellaan hiljaisesti hyväksynyt ne. Ja tullut sen myötä kanssasyylliseksi.

Tätä elämää voi elää monella eri tavalla. Voi juosta loputtomiin oravanpyörässä kuin jyrsijä juoksupyörässä, kunnes voimat ennen pitkää sittenkin loppuvat. Vain huomatakseen, että kaikki oli lopulta turhaa. Hyvinvointi hyvän ja onnellisen elämän muodossa jäi saavuttamatta. Kaikesta seurasi vain pahoinvointia ja monenlaista tuhoa ympärillä, sekä läheisten ihmisten että niiden ihmisten keskuudessa, joiden yli tuli juostua matkalla ei-minnekään.

Oravanpyörästä voi myös hypätä pois ja yhä useampi tekee tällaisen valinnan joko pakotettuna terveytensä menettäneenä tai joku myös omasta vapaasta tahdostaan ja vakaasta päätöksestään. Usein tätä ennen punnitaan omia arvostuksia suhteessa niihin arvostuksiin, joiden mukaan olisi elettävä – juostava yhä kovempaa, jottei tulisi tallatuksi muiden jalkoihin.

Osa pudotetaan pian oravanpyörästä heikoimpina lenkkeinä ja osa ei pääse edes astumaan pyörään. Osa ihmisistä ei edes yritä astua pyörään, vaan valitsee toisenlaisen elämän. Silti nämäkin – ja ehkä juuri nämä ihmiset – voivat elää hyvää, arvopitoista ja tarkoituksentäyteistä elämää. Sisäinen hyvinvointi voi olla paljon rikkaampaa kuin ulkoinen menestys erilaisine niin kutsuttuine rikkauksineen.

Toivon – ja pyrin myös kaikin keinoineni vaikuttamaan sen suuntaisesti – että mahdollisimman moni lapsi ja nuori kykenisi aidosti pohtimaan erilaisten vaihtoehtojen hyvyyttä sekä tekemään ratkaisunsa sen mukaisesti. Valtavirran syrjästäkin voi vaikuttaa. Pieni sivujoki voi kasvaa pisara pisaralta, kunnes siitä kasvaa sellainen virta, joka kykenee jo aiheuttamaan pyörteitä valtavirran keskuuteen. Tämän päivän lapset ja nuoret pystyvät muuttaa kehityksen suunnan tulevaisuudessa siinä vaiheessa, kun he ovat aikuisia. Ja siihen asti he voivat kulkea tiennäyttäjinä vertaistensa keskuudessa, jos rohkeus vain riittää. Tarvitsemme siis rohkeita nuoria, jotka ovat valmiita kyseenalaistamaan nykymenon mielekkyyden ja totuudenmukaisuuden. Samalla tavalla kuin pieni viaton lapsi, joka totesi, että ”eihän keisarilla ole vaatteita”, vaikka kaikki muut vain nyökyttelivät ja taputtivat itseensä tyytyväiselle hallitsijalleen.

Tästä syystä tarvitaan kasvatusta, jossa puhutaan universaaleista arvoista, sellaisesta hyvyydestä, kauneudesta ja totuudesta, jotka ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan ihmisen mahdollisuuksina hyvään ja onnelliseen elämään. Jotka ovat äärettömän kaukana tämän päivän arvostuksista, jotka suuri enemmistö on hiljaisesti hyväksynyt, kun siihen kuuluvat eivät ole osanneet kyseenalaistaa niitä. Eli eivät ole osanneet ihmetellä ja kysellä, ovatko arvostukset sellaisia, joiden vuoksi kannattaa elää ja kuolla. Vai ovatko ne sellaisia, jotka etäännyttävät kaiken aikaa kauemmaksi siitä, mitä voidaan pitää ihmisyyden arvoisena.

Lapsilla ja nuorilla on vielä suurin osa elämästään edessään. Heillä on mahdollisuus etsiä ja löytää elämälleen arvokas sisältö ja tarkoitus. Heillä on mahdollisuus päästä kiinni hyvän elämän syrjään astuakseen vähitellen sen keskiöön johdattaakseen muitakin kohti parempaa maailmaa. Stefan Einhorn ilmaisee ajatukseni kirjassaan Ihmisen tehtävä hienosti isän sanoina pojalleen, joka pohtii maailmassa ihmisten kesken esiintyviä ongelmia: ”Minä ja sinä emme tietenkään voi yksin ratkaista tätä ongelmaa, mutta se ei estä meitä toimimasta niin kuin koko maailman kohtalo olisi harteillamme. Tämän näkemyksen mukaan jokaisen on kannettava oma osuutensa vastuusta maailmasta. Meidän on aloitettava itsestämme ja ymmärrettävä tehtäväksemme, että jätämme maailman jonakin päivänä vähän parempana kuin se oli tullessamme.” Mikä olisikaan arvokkaampi syy elää!

Ps. Tämä blobikirjoitus on osaltaan myös protesti syrjäytymis-käsitteelle siten kuin sitä nykyisin käytetään ihmisten kielteiseen leimaamiseen.

Advertisement

12 kommenttia

Kategoria(t): arvopitoinen elämä, arvopitoisuus, arvostukset, Arvostus, Arvot, elämän sisältö, Elämän tarkoitus, heikoin lenkki, Hyvä elämä, Hyvyys, kasvu, Kauneus, keisarin vaatteet, Kilpailu, kulutus, Onnellisuus, oravanpyörä, sisäinen hyvinvointi, syrjässä, syrjäyttäminen, Syrjäytyminen, syy elää, tarkoituksentäyteinen, tiennäyttäjä, Totuus, ulkoinen menestys, universaalit arvot

12 responses to “Toivon, että syrjäydyt

  1. Hyvä pointti, siis tämä syrjäytämiskäsitteen laajentaminen. Itse koen että syrjäytyneet ovat etuoikeutettuja ihmisiä. Suuri osa systeemin ulkopuolille jäävistä ihmisistä kun on syrjäytettyjä. He eivät ole valinneet systeemin ulkopuolelle jäämistään…

  2. Leena

    Hyvää pohdintaa! Varmasti tässäkin maassa on paljon vaihtoehtoista elämää, mutta sitä ei esitellä. Tämä syrjäytymispuhe on vallanpitäjien puhetta, jota media myllyttää monella kanavalla. Uskon kyllä, että ainakin joillakin valtaa pitävillä on aito välittämisen tahto. Yleisesti jaetaan ajatus, että systeemimuutosta tarvitaan. Se vain on niin vaikeata. Olet oikeassa siinä, että voin vaikuttaa ainakin itseeni. Olen pitkään sanonut olevani marginaalissa ja siellä pysyn mielelläni edelleen. Syrjäytymiskäsitettä en niele edes omalla kohdallani.

    • Kiitos kommentistasi. Pyrin kuvailemaan sitä, että joku asettuu tielle ja viittoo syrjään. Vähän niin kuin Jonna Tervomaa kappaleessaan “Saa kukoistaa” kiteyttää: ”Tie on tylsä, mennään siis tien syrjään.
      Täällä kukkii maa ja rikkaruohotkin rauhassa saa kukoistaa.”

  3. Marita

    Kiitos Timo Purjo artikkelistasi! Arvostan sitä. Edellä oleva kommenttisi tiivisti hyvin näkökulmasi sisältöä. Syrjäytymiskäsitettä tosin on mielestäni aika vaikea rajata sisällöltään, laajuudeltaan. ”Tiellä ” kulkee paljon ihmisiä, erilaisilla kulkuvälineillä tai ilman.Tien syrjässä voi olla kukoistavaa tai siinä voi jäädä ohikulkijoiden jätöksiin. Teko/asenne on jo sitä kun ihminen kääntää katseensa ja pohtii näkemäänsä/kokemaansa. Mikä olisi minun osuuteni siinä…

    • Kiitos kommentistasi! Kysymys ei varsinaisesti olekaan siitä, kuljetko tiellä vai sen syrjässä, vaan siitä, millaisia valintoja teet. Eli mitä poimit sieltä tien reunasta – arvotonta vai arvokasta. Ja arvokas on juuri sellaista, joka on kaikille arvokasta. Tällaisilla valinnoilla teen oman osuuteni…

  4. Anne

    Syrjäytyä voi elämästä tosiaan liialla työnteolla, touhuamisella, kuluttamisella, lompakon ja mielen kasvattamisella, mielihyvän ja elämysten etsimisellä.Kirjoitin muutamia vuosia sitten runon ”syrjäytyneesta nuoresta”:

    Syrjässä elämästä,
    kenenkä ?

    On sinulla elämä,
    vaikka olisi se syrjässä,

    yhteiskunnasta ?

    Toivon,
    siinä elämässä,
    sinun on hyvä.

  5. Tiina

    Hyvä kirjoitus. Olen itsekin sanonut, että syrjäytyneen sijaan voisi puhua vapautuneesta 🙂 Mutta kaikki toki riippuu ihmisen omasta kokemuksesta. Jos kokee jääneensä pois jostain, missä haluaisi olla mukana niin tilanne on tietysti toinen.

    • Kiitos kommentistasi! Vapautumisestahan siinä osaltaan on kysymys. Myös irrallisuudesta puhutaan. Vapaaehtoinen irrottautuminen ja vapautuminen muiden sinuun asettamista kahleista mahdollistaa paljon hyvää.

  6. Mauri

    Hieno kirjoitus. Asia on tärkeä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s