Hello world!

This is my first post. So, let´s start blogging!

Aloitan helposta aiheesta, hyvästä elämästä 🙂

Oikeat kysymykset hyvästä elämästä löytyvät filosofiasta, oikeat vastaukset kunkin ainutkertaisen ja ainutlaatuisen ihmisen hyvään elämään voi antaa vain hän itse. Lapsella on oikeus sellaiseen kasvatukseen, että hän osaa tehdä kysymyksiä, jotka ovat hänelle itselleen oikeita. Puhe lasten oikeuksista osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon on kyseenalaista, jollei lapsille anneta ensin arvo- ja eettisyyskasvatusta.

Tämä tuli mieleeni, kun jälleen kerran kuulin tai luin jostain, miten tärkeää on lasten ja nuorten osallistumismahdollisuuksien lisääminen. Ikään kuin osallisuus olisi jonkinlainen itsetarkoitus ja tie johonkin parempaan. Näinhän ei ole, jollei osallisuus pohjaudu johonkin selkeään arvoperustaan. Ja sellainenhan ei voi olla vallitsevat arvostukset, jolloin osallistuminenkin voi olla vain niihin sosiaalistamista. Vaikka juuri tämä saattaa olla päättäjien piilotavoitteena: nuorten annetaan näennäisesti osallistua nykyarvostuksilla ennalta rajattuun päätöksentekoon, jonka avulla heidät saadaan sitoutumaan nyky-yhteiskuntaa säilyttävään politiikkaan.

Hyvä elämä lienee sellaista, jossa ihminen kokee voivansa kiinnittyä johonkin arvokkaaseen ja hyvään. Mikä puolestaan johtaa kokonaisvaltaiseen onnellisuuden kokemukseen. Väitän, että 80 prosenttia suomalaisista voisi olla onnellisempia kuin mitä he tänä päivänä ovat. Väitän myös, että nyky-yhteiskunnan arvostukset eivät ole minkäänlaisessa yhteydessä universaalisti päteviin arvoihin: hyvään, toteen ja kauniiseen. Puhumattakaan siitä, että rakkaus loistaa täydellisellä poissaolollaan ihmisten keskuudesta.

Kysynkin, eikö lasten oikeuksista touhottamisen sijaan olisi otettava askel taaksepäin ja kysyttävä arvoja, jotka voivat johtaa sellaiseen hyvään yhteiskuntaan, jossa jokainen sen jäsenistä kokisi saavansa todellisen mahdollisuuden hyvään elämään.

Advertisement

2 kommenttia

Kategoria(t): Hyvä elämä

2 responses to “Hello world!

 1. Pirjo Junttila-Vitikka

  Onnea vain blogisti-uralle, Timo! Hyvä elämä on oikein hyvä aloitus.
  Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että osallisuus on turhaa vouhotusta, jos se jää pelkkien vaikuttamisjärjestelmien rakenteluun ja lasten ja nuorten äänen (mitä se lieneekään?) kuunteluun. Jos osallisuus kuitenkin nähdään laaja-alaisemmin kaiken inhimillisen toiminnan läpäisevänä asenteena, jonka tavoitteena on välittämiseen ja erilaisuuden kunnioittamiseen perustuva dialoginen toimintakulttuuri, sitä voidaan pitää juuri hyvään elämään johtavana ideologiana.

  En tiedä tarvitaanko askelia eteen vai taakse, mutta arvokasvatusta ilman muuta. Ja ensin etiikkaa pikakuurina päättäjille, toimittajille, kasvattajille ja kaikille, joilla on vähänkin valtaa vaikuttaa yhteiskunnan arvovalintoihin!

 2. Päivi Kujamäki

  Tervetuloa blogimaailmaan! Käydään yhdessä rakentamaan hyvää maailmaa! (tämä kuulosti nyt kyllä vähän vaalisloganilta…;)
  Mutta ”tiedän olevan hyvää ja kaunista…”(Kolmas nainen)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s